Carport vergunning

Carport vergunning nodig?

Het aanvragen van een vergunning neemt tijd en geld in beslag; daar zit je vast niet op te wachten. Bij elke aanbouw of verbouwing aan je huis is het echter wel aan te raden om, alvorens de bouw begint, te informeren bij je gemeente of er een omgevingsvergunning nodig is. Beter extra goed laten inlichten, dan achteraf je carport moeten verwijderen.

Het Bouwbesluit

Onder het Bouwbesluit, een verzameling bouwtechnische voorschriften waaraan alle bouwwerken minimaal moeten voldoen, vallen ook verbouwingen. De vraag is natuurlijk of een overkapping, wat een carport in wezen is, hier ook onder valt. Het goede nieuws is: in de meeste gevallen is er voor de bouw van een carport geen vergunning nodig. In enkele gevallen is er voor de bouw van een carport wel een omgevingsvergunning nodig.

Checklist: heb ik een vergunning nodig voor mijn carport?

Onderstaande lijst aan voorwaarden helpen je op weg bij de vraag of je wel of juist geen vergunning nodig hebt voor de bouw van je carport. Hoewel er landelijk regels zijn opgesteld in het Bouwbesluit, is het wel verstandig bij jouw eigen gemeente na te vragen of zij niet afwijken van deze regels. In heel enkele gevallen wijken individuele gemeentes namelijk af van het Bouwbesluit.

Wanneer geen vergunning voor een carport?

Kun je onderstaande uitspraken alle drie bevestigend beantwoorden? Dan heb je geen vergunning nodig voor de bouw van je carport. (Maar check het dus wel even bij jouw gemeente!)

  • De oppervlakte van de carport wordt 30m2 of kleiner.
  • De hoogte van de carport wordt drie meter of lager.
  • Er worden geen wanden in de carport bijgebouwd.

Wanneer wel een vergunning voor een carport?

Is een van onderstaande uitspraken op jouw situatie van toepassing? Dan heb je hoogstwaarschijnlijk wel een vergunning nodig. Informeer verder bij jouw gemeente of de bouw van je carport gezien wordt als bouwwerk, waarvoor een vergunning aangevraagd dient te worden.

  • De oppervlakte van de carport wordt groter dan 30m2.

en/of

  • De carport wordt hoger dan drie meter.

en/of

  • Er worden wanden in de carport geplaatst.

Aan welke eisen moet een carport voldoen?

In het grootste gedeelte is er geen omgevingsvergunning nodig als je een carport laat bouwen. Het Bouwbesluit stelt namelijk nauwelijks eisen aan overkappingen en carports. Natuurlijk moet er constructief gezien voldaan worden aan veiligheid en mag de carport niet leiden tot vochtproblemen in de woning. Dit zijn echter zaken waar de experts van Carportgigant vanzelfsprekend al rekening mee houden. Zij bouwen de meest hoogwaardige carports, die voldoen aan alle eisen, zoals gesteld in het Bouwbesluit.

Hoe vraag je een omgevingsvergunning aan?

Tegenwoordig is de aanvraag van een omgevingsvergunning zo gedaan. Via de website van je gemeente of op de website Omgevingsloket Online vul je je gegevens in. Het is tevens mogelijk om op deze website een vergunningscheck te doen; binnen enkele klikken weet je of je voor jouw carport een vergunning nodig hebt.

Benieuwd wat onze klanten over ons zeggen?

review

Mevr. Rousselet uit Zandvoort

Normaliter is het plaatsen van een carport best prijzig. Ik heb daarom verschillende offertes opgevraagd via deze website. Binnen een dag had ik de knoop doorgehakt en kon ik een…

review mevr

Mevr. Huls uit Westervoort

Ik was blij dat ik voor jullie vakman heb gekozen om een carport te laten plaatsen. Onze auto's staan nu altijd droog en wij regenen zelf ook niet meer nat als we met de auto w…

reviews

Dhr. Hendricks uit Oss

Wij wilden graag onze oprit een opknapbeurt geven met een carport. De specialist van de Carportgigant.nl heeft een prachtige houten carport geplaatst die precies past bij de…

review dhr

Dhr. Adelaar uit Oegstgeest

Dat er een carport zou komen waren we wel over uit. Maar we wilden wel de beste prijs, ik heb daarom eerst informatie ingewonnen. Hierover was ik erg te spreken waarna ik al…